Actueel

Lichtjesavond 2017

Op zaterdag 4 november 2017 is door de Stichting Begraafplaatsen Olde- en Nijeberkoop voor het eerst een Lichtjesavond georganiseerd.

De gehele dag zijn vrijwilligers en bestuursleden druk bezig geweest zodat de begraafplaats in Nijeberkoop er ‘s avonds prachtig uit zag. Een kleine 1000 jampotten met waxinelichtjes zorgen voor een sfeervolle verlichting en bovendien was de klokkenstoel fraai uitgelicht.

Foto Rens HooyengaRuim 50 belangstellenden waren aanwezig om hun dierbaren te herinneren. In stilte werd over het toegangspad naar de begraafplaats gelopen. Daar werd door bestuurslid Ellen Hoekstra een verhaal voorgelezen, door voorzitter Judith Stavast het gedicht “De Gestorvene” van Ida Gerhardt voorgedragen en werden door Ellen de namen genoemd van de mensen die in het bijzonder werden herdacht die avond. Het geheel werd muziek omlijst door Jan Fokkema en Marka van Bekkum, eveneens uit Nijeberkoop. Vervolgens kregen alle aanwezigen een kaars overhandigd die men op de begraafplaats kon neerzetten. Na afloop kon er worden nagepraat met koffie of thee en cake. De reacties op dit initiatief waren zeer positief, men vond het indrukwekkend en de avond voorzag duidelijk in een behoefte.

In november 2018 zal de Lichtjesavond op de begraafplaats in Oldeberkoop worden georganiseerd. Foto Rens Hooyenga.


Groot onderhoud 2017 begraafplaats Nijeberkoop

Restauratie juli 2017 8Naast het reguliere onderhoud dat ten minste iedere maand plaatsvindt, is er afgelopen jaar ook een tweetal grotere klussen aangepakt op de begraafplaats in Nijeberkoop.

Beide houten toegangshekken waren aan vernieuwing toe. Met het oog op de toekomst hebben we gekozen voor een onderhoudsarm alternatief: er staan inmiddels twee metalen hekken. Een eenvoudig hek aan de zijde van het toegangspad en een sierlijker hek bij de daadwerkelijke ingang van de begraafplaats.

Daarnaast is de klokkenstoel gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De klokkenstoel ziet er prachtig uit en kan er zo weer jaren tegenaan.


Vrijwilligersaward Ooststellingwerf 12 mei 2017

In de Griffioen van 15 maart 2017 stond een oproep van de Gemeente Ooststelllingwerf: Zet een vrijwilliger in het zonnetje. Het bestuur heeft de vrijwilligers van de Stichting Begraafplaatsen Olde-en Nijeberkoop voorgedragen om in aanmerking te komen voor deze prijs.

De Stichting Begraafplaatsen Olde-en Nijeberkoop draait geheel op vrijwilligers, onder andere het bestuur, maar ook zeker zo belangrijk de vrijwilligers die helpen met het onderhoud van beide begraafplaatsen. In de aanmelding hebben we aangegeven wat wij als stichtingsbestuur zoal doen, maar ook wat de vrijwilligers allemaal doen. Wij vragen nu meestal aan de vrijwilligers om hun eigen tuingereedschap mee te nemen voor het onderhoud. In de aanmelding hebben we aangegeven, dat wij met de eventueel te winnen prijs graag tuingereedschap willen aanschaffen.

Vrijwilligers AwardOp 12 mei 2017 was de uitreiking van de Vrijwilligersaward in het Gemeentehuis te Oosterwolde. Op die dag gingen 3 afgevaardigden van de Stichting Begraafplaatsen Olde-en Nijeberkoop richting Gemeentehuis te Oosterwolde. Alle vrijwilligers die aanwezig waren kregen een boeket bloemen met daaraan een envelop met een cheque. Er werd aangegeven dat er 5 verenigingen of stichtingen waren genomineerd. Toen de prijsuitreiking…….spannend. 3e prijs niet voor ons, 2e prijs niet voor ons. Toen bleven er 3 potentiële prijswinnaars over. De 1e prijs, een cheque van maar liefst € 2.000,- ging naar de Stichting Begraafplaatsen Olde-en Nijeberkoop. Geweldig om zo’n prijs in ontvangst te mogen nemen voor ons allemaal als vrijwilliger van de Stichting Begraafplaatsen Olde-en Nijeberkoop.
Hulde aan ons allemaal!!!
Geertje Kluitenberg-Bakker


Dodenherdenking 4 mei 2017

De dodenherdenking welke jaarlijks op 4 mei gehouden wordt op de begraafplaats van Oldeberkoop, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig begrip.

4 meiHet herdenkingcomité is een aantal jaren geleden ontstaan uit Stichting Begraafplaatsen Olde- en Nijeberkoop, Stichting Lammert Brouwer Fonds in samenwerking met de basisschool “De Tjongeling”. De herdenkingsavond trekt inmiddels ongeveer 200 mensen. Juist om de jeugd er via de school bij te betrekken, creëren wij een stevige basis, om nog vele jaren deze 4 mei viering te herdenken. Op 4 mei 2017, werd het nieuwe oorlogsmonument dat op het grasveldje net buiten de begraafplaats zijn plaats heeft gekregen onthuld. Dit monument te samen met het oorlogsgraf van Lammert Brouwer wordt een baken voor de herdenkingen op 4 mei en is door het jaar heen een symbool voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. 

Het monument verbeeldt Vrede, Vrijheid, en Verdraagzaamheid. Het monument heeft een slanke vorm die oprijst als een soort Phoenix uit de as. Het vuur geeft de verbondenheid aan met alle andere plaatsen in de wereld waar de vredesvlam brandt. Op 4 mei 2017, tijdens de herdenking van de oorlogslachtoffers, heeft burgemeester Harry Oosterman het monument onthult door middel van het ontsteken van het Vrijheidsvuur.