Begraven

Begraafplaats oldeberkoop nijberkoopOp beide begraafplaatsen is alleen sprake van particuliere graven. Een particulier graf heeft de volgende kenmerken:

  • Men wordt rechthebbende van een particulier graf voor minimaal 20 jaar en betaalt hiervoor het zogenoemde grafrecht. Daarna kan het grafrecht steeds met 10 of 20 jaar worden verlengd.
  • In overleg met het bestuur kan zowel in Oldeberkoop als in Nijeberkoop een eigen plek worden uitgezocht.
  • Op het nieuwe gedeelte van de begraafplaats Oldeberkoop en Nijeberkoop worden de graven op volgorde van ligging uitgegeven.
  • Op beide begraafplaatsen kan reeds bij leven een particulier graf worden gereserveerd.
  • In een particulier graf kan één overledene worden begraven. Indien gewenst kan in datzelfde graf tevens één urn worden bijgezet.
  • Het plaatsen van een grafkelder is mogelijk.
  • Er is, met inachtneming van enkele voorschriften, een behoorlijke mate van vrijheid bij de aankleding van het graf en het plaatsen van een grafmonument.

Kindergraven

P9140292aangepast

Op de begraafplaats Oldeberkoop is een speciale plaats voor kindergraven ingericht. Voor kindergraven gelden dezelfde voorwaarden als voor particuliere graven. De kosten voor het grafrecht zijn echter lager.Gedenkboom

Gedenkboom site

Vrijdag 21 april 2017 is het herdenkingsmonument voor te vroeg geboren levenloze baby’s op de begraafplaats in Oldeberkoop officiëel onthuld.

Dit herdenkingsmonument is ontstaan uit een idee van bestuurslid Robert Froger in samenwerking met de kunstenaars Peter Hiemstra en Henk Slomp. Een levenloze baby ouder dan 24 weken moet namelijk, volgens de wet op de lijkbezorging, begraven dan wel gecremeerd worden. Een levenloze baby jonger dan 24 weken echter heeft wettelijk nog geen bestaansrecht. Waar kun je als ouders dan terecht? Om ook deze ouders een eigen en waardige gedenkplek voor hun baby te geven, is de Gedenkboom ontstaan.

De boom is gemaakt van Cortenstaal, de vruchten zijn van porselein. De boom symboliseert het leven van de familiestamboom, de witte porseleinen vruchten zijn kwetsbaar en sterk tegelijk en symboliseren daarmee de breekbaarheid van pril leven en de kracht om toch door te gaan. Op de vruchten kan een tekst worden geplaatst. 

U kunt de boom vinden in het nieuwe gedeelte van de begraafplaats tegenover de urnenmuur. Als u een kijkje komt nemen, is het de moeite waard ook even om de boom heen te lopen waarbij u steeds naar de boom blijft kijken, de boom lijkt dan als het ware te groeien.